Web Design Services

Umre Ziyareti

“Haccı da Umreyi de vecibelerini tamamıyle yerine getirerek Allah için yapınız”

Kabe'yi ziyaretle ilgili iki ibadet vardır: HAC ve UMRE. Gücü yeten, imkan bulan müslümanlara, ömründe bir defa Hacc etmek farzdır. Umre yapmak ise muekket sünnettir.

Umre bir Müslümanın UMRE niyetiyle ihram'a girip Beytullahtavaf etmesi, Sa'y etmesi ve Umre'nin yasaklarına uyarak saç tıraşı olarak ihram'dan çıkmasıdır.

“ Bütün insanların Allah’a ibadet etmeleri için yeryüzünde kurulan ilk mabed, alemlere hidayet, rahmet ve hidayet kaynağı olan Mekke’deki Kabe’dir.”


“Orada (Mekke’de) Allah’ın (c.c) varlığını ve kudretini bildiren Beytullah’ın İbrahim tarafından bina edildiğini gösteren İbrahim’in makamı gibi deliller vardır. Kim oraya girerse güvenliğe ve huzura kavuşur. Ona bir yol bulabilenlerin (imkânı olanların) Beytullah’ı Hac ve ziyaret etmeleri, Allah tarafından üzerlerine farz kılınmıştır. Kim Haccı inkâr ederek küfre girerse, şüphesiz ki Allah âlemlerden ganidir.”


“Haccı da Umreyi de vecibelerini tamamiyle yerine getirerek Allah için yapınız”. Bakara 196

Umre kelimesi, (Allahın Evi Beytullah Kabe) yi ziyaret etmek anlamına gelmektedir. “Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa’y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmaktan” ibarettir.


Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart; tavaf, rükündür. Vacipleri ise sa’y ile tıraş olup ihramdan çıkmaktır. Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir.


Umre için belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir. Ancak, (Kurban Bayramının) Arefe günü sabahından bayramın dördüncü günü akşamına kadar (Bu günler HACC zamanıdır.) yapılması mekruh görülmüştür.


Umrenin pek çok fazileti vardır. Özellikle Ramazan ayında yapılan umrenin sevabı pek çoktur. Hz. Peygamber (S.A.V) umre hakkında şöyle buyurmaktadır : “Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler. “ Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir.


“Hac ve Umre’yi peş peşe yapınız, çünkü böyle yapılan Hac ve Umre körüğün demir, altın ve gümüşteki pası yok ettiği gibi, fakirliği ve günahları yok eder. Kabul edilen Hac’ın karşılığı ancak Cennet’tir. Güneş, gününü ihramlı ve telbiye ile geçiren mü’min kişinin günahlarıyla batar ve böylece o kişi günahsız kalır.”

Umre Öncesi Hazırlıklar

Umre ziyaretinden önce yapmanız gereken maddi ve manevi hazırlıklar.

Umre için gücü yeten ve imkan bulan Müslüman kardeşimiz sadece allah rızası için Umre yapmaya karar verdiğinde bu kutsal yolculuk için öncesinde bazı hazırlıklar yapması gerekmektedir.


Bu hazırlıklar maddi ve manevi olarak iki bölümden oluşmaktadır. Maddi yönü; Umre ve hac yolculuğuna çıkacak kardeşlerimiz Allah rızası için yapılacak ve sayısız ecir kazanılacak bu ibadetler için helal para temin etmeli, alacaklarını almalı, borçlarını ödemelidir.

Manevi yönü ise tüm üzerinde hakkı bulunabilecek kişilerle görüşüp helallik almak ve helallik vermek, (üzerinde hakkı bulunabilecek ama kendisine ulaşamayacağı için helallik alması mümkün olmayan kişiler için bir miktar sadaka vermek) ayrıca yapacağı bu kutsal yolculuğa manevi olarak ruhunu hazırlamak.

İlk olarak diyanet veya özel turları inceleyerek bu turların hangi zamanda ki programı (Genellikle Kasım ve Aralık ayları ilk kafileler olması nedeni ile oteller boş olması nedeni ile uygun fiyatlı olabilir) kendisine uyuyorsa, ekonomi olarak hangi paketleri bütçesine uygun (Hem diyanet hemde özel turların hem ekonomik hemde lüx turları mevcuttur) ise onu seçerek diyanet veya özel turların ofisine bizzat giderek tüm detayları görüşüp karar vermelidir.

* Not Umre turlarından paket seçerken dikkat edilecek hususlar için (umre paket tur nasıl seçilir) linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

UMRE RESMİ EVRAKLARIN HAZIRLANMASI

Umre için karar verdiniz, diyanet veya özel tur paketlerinden birisini seçtiniz, ( bu turların ödemesi önceden yapılmaktadır) sıra geldi pasaport vize hazırlıklarına.

Yurt Dışı seyahate çıkacağınız için umre gidiş tarihinizden itibaren en az 7 ay süresi olan çipli pasaporta ihtiyacınız var. (Aile bireyleri de gidiyor ise her aile bireyi için pasaport gerekli) Pasaport başvurunuz için yeni çekilmiş biometrik fotoğrafa ihtiyacınız olacak. (Bu fotoğraflardan fazlaca bastırınız vize işlemleri ve umrede kullanacağınız yaka kartlarınız içinde gerekli olacak).

Not: Bağlı bulunduğunuz pasaport şubesine Pasaport başvurunuz yaptıktan sonra maximum 15 gün içerisinde pasaportlarınız ptt hızlı kurye ile adresinize ulaşıyor.

Pasaportlarınız elinize ulaştığında sizden istenilen evraklar ve fotoğraflarınız ile birlikte vize için karar verdiğiniz diyanet veya özel umre acentesine umre gidiş tarihinizden 20 gün önce teslim ediniz.

(Vize işlemleri bazen iş yoğunluğu nedeni ile uzun sürebiliyor ortalama 1 haftada sonuçlanıyor, alacağınız vize umre vizesi olduğu için ücretsizdir.)

Not: Umre için gerekli gerekli sizden istenilecek evraklar için linke tıklayınız.


Artık resmi işlemler bitti umre organizasyonunu yapan şirketin veya diyanet görevlilerinin vizeniz hazır gidiş günü havalanında şu bölümde şu saatte buluşuyoruz veya havaalanına götürecek otobüs buluşma noktasında şu saatte buluşuyoruz haberini beklemeye kaldı.

UMRE ALIŞVERİŞİ

Umre alışverişi ve umre süresince ihtiyacınız olan bazı özel hazırlıklar.

Umre alışverişi için genellikle her ilde bulunan umre ve hac kıyafetleri satan yere gidiyoruz. Burada ERKEK UMRECİ için ilk olarak ihram alıyoruz, ihram 2 parça havludan ibarettir belden aşağıya bağlanan bölüme "İZAR" belden üstüne omuza atılarak bağlanana parçaya ise "RİDA" denir. Her iki parça aynı ölçülerde havludan oluşmaktadır.

Tüm umre seyahati boyunca giyeceğiniz yanları ve topukları açık olan terlik şeklinde ayakkabı (örnek resim için tıklayınız) ihrama giren erkek ayaklarını da kapatamaz. (bakınız ihram yasaklarıp) (İhram nasıl giyilir öğrenmek için linkin üzerine tıklayınız. İhram nasıl giyilir detalı anlatılıyor. ) İhramdan çıktığınızda giyeceğiniz pamuklu bol bej pantolon ve gömlek, pamuklu iç çamaşırı, kokusuz sabun seccade, tesbih ve takke.

Bayanlar UMRE ihramı üzerindeki elbise sayıldığı için bayan ihrama girmez üzerindeki elbisesi bayanın ihramıdır. (Bakınız Umre bayan erkek farkı) Bayanların vücut hatlarını belli etmeyen siyah veya bej rengi (FERACE) giysi satın alması yine ihramdan çıktığında ferace altına giyeceği bej pamuklu giysiler, pamuklu iç çamaşırı ve topuğu üstü ve kenarları açık ayakkabı.

Yanınıza çok büyük valiz almayınız. Sadece ihtiyacınız olacak giysilerinizi, yedek giysilerinizi, yedek iç çamaşırlarınızı, (*) mutlaka yanınızda bulunması gereken bir seccade, (**) tesbih ve erkekler için takke bir adet orta kalınlıkta hırka (***) alabilecek kadar bir valiz. Genellikle bu valizi ve ayakkabılarınızı koyacağınız sırt çantasını artık tur şirketleri veriyor. Türk Hava Yolları da seccade, zikirmatik, tesbih, çorap ve sırt çantası umre uçuşlarında dağıtıyor.)

  • * (Orada sık sık banyo yapıp iç çamaşırı değiştireceksiniz yanınıza bolca alınız)
  • ** (Seccade ince olursa çantanızda az yer kaplar, Mescidi Haram ve Mescidi Nebevi de yere sererek namaz kılmanız için yerler mermerdir. Kabe'nin etrafı ve Mescidin dış kısımı, mescidi Nebevide sadece dış kısımlar halı olmuyor.)
  • *** (Mescidi Nebevi'de klimalar çok kuvvetli üşüyebilirsiniz, ayrıca Mekke'de akşamları serin olur bina araları rüzgarlı olur Mescidi Haram'ın etrafı )

Umre giysi örneklerine linke tıklayarak bakabilirsiniz.

NOT: Mekke ve Medinede satılan tüm tesbih, seccade ve gümüş yüzükler ülkemizden gidiyor ve bizim ülkemizde daha ucuz dönüşünüzde hediye vereceğiniz kişilere alacağınız hediyeleride hac umre malzemeleri satan yerden satın alabilirsiniz. Hem daha kaliteli hem daha ucuz hemde taşıma zahmetine girmemiş hemde orada ekstra alışveriş için zaman kaybetmemiş olursunuz.

ÖZEL UMRE HAZIRLIKLARI

Umre hayatınız boyunca özlemle beklediğiniz, belkide bir kez nasip olabilecek kısıtlı bir zaman dilimidir.

"Ortalama insan ömrünün 60 - 70 yıl olduğunu var sayarsak belki ömrümüzde en iyi değerlendirmemiz gereken 1 hafta - 10 gün veya 15 gün bu günlerin 1 günü gidiş 1 günü dönüş 1 günüde Mekke -> Medine veya Medine -> Mekke seyahati ile geçmektedir. Umrede geçireceğimiz zaman çok kısıtlı. Umre yapacak kişinin oradaki programını önceden çok iyi planlaması ona göre hazırlıklar yapması bu programa göre hareket etmesi gerekir."

Bu özel hazırlıklar;

  • ● Mutlaka yanınıza okumanız için Türkçe mealide olan küçük bir Kuran götürünüz. Arapça Kuran okumasını bilseniz dahi kendi dilinizde anlamını bilerek hissederek Allah'a yakarmanız faziletlidir.

  • ● Umre ile ilgili bir Hac Umre Rehberi bulundurunuz, size yol gösterecektir. (linke tıklayarak indirebilirsiniz)

  • ● Umre ile ilgili tüm bilgileri web sitemizden okuyup öğreniniz, orada sizlere faydalı olacağını göreceksiniz.

  • ● Umre seyahatine çıkan kişiler gerek bulunduğu kafiledeki arkadaşları için, gerek Kabe ve Mescidi Nebevi de karşılaştığı diğer ülke müslümanlarına takdim edeceği küçük hediyeler götürürse bu umre seyahatinde ekstra sevaplar kazanır. Hem Resulullah SAV sünnetini yerine getirir, (Selamlaşınız, Hediyeleşiniz) hemde daha fazla ecir sevap kazanacaktır. Oraya gittiğinizde göreceksiniz Araplar sizlere hurma ikram ederler siz neden eli boş gidesiniz ki, oradaki özellikle Hindistan Pakistan gibi fakir ülkelerden gelenlere (gerçekten çok zor şartlarda geliyorlar bu küçük ikramlardan çok memnun kalıyorlar) veya size hurma ikram eden Mekke ve Medine'lilere ikram etmek üzere Türk Lokumu, Küçük Şekerlemeler, Çikolatalar (Özellikle çocuklar çok beğeniyor) götürünüz. Kafile arkadaşlarınız için küçük hediye paketleri hazırlayabilirsiniz. Tespih takke veya gümüş bir yüzük gibi, genellikle tur kafilesi 1 otobüsün alabileceği kadar insandan oluşur 46 kişi ona göre hazırlık yapınız.

  • ● Orada ihtiyacınız olacak Suudi Arabistan Riyalini SAR Türkiye'den temin ediniz. Döviz bürolarında kolaylıkla bulunuyor SAR . Orada kur farkı daha fazla oluyor. Alışveriş ve yemek harcamalarınız da lazım olacak. Ayrıca Kabe'ye hizmet edenler sizden hediye/zekat/sadaka bekliyor onlara verilmek üzere hazırlık yapınız. Türk Lirası rahatlıkla kullanılıyor orada ama kur farkı daha yüksek gitmeden SAR almak daha ekonomik olacaktır.

  • ● Mevcut telefon hattınızı orada kullanacaksanız operatörünüzün umre paketlerini inceleyip size en uygun olan yurt dışı konuşma, internet, sms paketini gitmeden önce satın alın paketiniz biterse ekstra paketi nasıl yükleyeceğinizi öğreniniz. Konuşma paketini seçerken gelen ve giden aramaların yurt dışında olduğunuz için mevcut paketinizden harcama yapacağını hesap ederek satın alın. Telefonunuzda WhatsApp programı yüklü değilse yükleyin hem ibadetinizi bölmemesi hemde en ekonomik haberleşme olduğu için çok işinize yarayacak. Konaklayacağınız otellerde ücretsiz wifi kablosuz ağ çoğunlukla bulunmakta resim gönderirken ve oteldeyken kendi paketiniz ile değil otel wifi internetini kullanınız kendi internet paketinizi dış ortamlar da kullanınız.

UMRE ADAYLARI İÇİN PRATİK BİLGİLER

Umre yapmak isteyen değerli müminlerin yolculukları sırasında dikkat etmeleri gereken bazı pratik bilgiler:

● Umre yolculuğuna çıkacak kardeşlerimiz Allah rızası için yapılacak ve sayısız ecir kazanılacak bu ibadetler için helal para temin etmeli, alacaklarını almalı, borçlarını ödemelidir. Bu mümkün değil ise yazı ile tevsik etmelidir.
● Aile efradı, hısım akrabaları ile helalleşiniz.
● Aşırıya kaçmadan yol hazırlığı yapınız.
● Umre seferi yorucu ve uzun bir seferdir. Bu ibadetler bedeni ve mali bir ibadettir. Öyleyse daima sabır gösterecek ve daima ilahi rızayı arayacaksınız.
● Yolculuğunuz, genellikle kafile içerisinde geçeceğinden, kafile başkanının molalarda verdikleri kalkış saatlerine uyunuz. (Geç kalırsanız sizi beklerler kul hakkına girersiniz) Emir ve tavsiyeleri dikkatle dinleyiniz. Her şeye itiraz etmeyiniz. Bu yolda çektiğiniz ve çekeceğiniz her sıkıntıya karşı sabırlı olunuz.
● Hac veya Umreye genç yaşta gitmeye çalışınız. Bedeni ibadetler daha bir hazla ve kolaylıkla yapılıyor, ihtiyarlıkta çoğu bedeni bu ibadetlerde zorlanılıyor.
● Hac veya Umre için gerekli bütün malumatları önceden okuyunuz öğreniniz. Zira her zaman sizi uyaran bir kimse bulamayabilirsiniz.
● Yolculuğunuz boyunca ihlas samimiyeti terk etmeyiniz. Şeytan, özellikle bu yolculuk sırasında size tesir etmeye çalışacaktır. Onu asla dinlemeyiniz ve ona asla itaat etmeyiniz. (Nefsinize devamlı dikkat ediniz.)
● Arkadaşlarınızın hatalarını hoş görünüz. Affı ve bağışı elden bırakmayınız.
● Allah'ı çok zikrediniz. Resulullah'a çok salavat getiriniz.
● Kimseye yük olmayınız. Herkese yardıma koşunuz. Başkalarını asla rahatsız etmeyiniz.
● Cömert ve bağışlayıcı olunuz.
● Yemenizde ve içmenizde sünnete uygun hareket ediniz. Sağlığınızı koruyunuz, bunun için özellikle çok soğuk su içmekten, çok sıcak yemekten, güneş altında uzun süre dolaşmaktan, bozulmuş olabilecek yemekleri yemekten uzak durunuz.
● Ağır yağlı ve kızarmış yiyecekleri yemeyiniz.
● Bol Bol Zem Zem içiniz, zira Zem Zem suyunda mikropların barınması mümkün olmamaktadır.
● Temizliğinize çok dikkat ediniz. Havlunuzun, elbiseniz ve diğer eşyalarınızın temiz olmasına özen gösteriniz.
● Giydiğiniz elbiselerin teri emen ve sıcağı fazla geçirmeyen pamuklu ve keten cinsinden açık ren elbiseler olmasına dikkat ediniz.
● Çamaşır ve elbiseleriniz sık sık yıkayınız. Ayak ve el temizliğine dikkat ediniz.
● Oturduğunuz Evi / Oteli ve gittiğiniz yerleri asla kirletmeyiniz. Kirletenleri güzel bir üslüpla ikaz ediniz.
● Otellerde soğutucuları gereksiz yer ve uygunsuz kullanmayınız. İsraf haramdır.
● Yağlı yemeklerden ve dışarıda satılan yemeklerden kaçınınız.
● Elbiselerin beyaz ve pamuklu olmasına dikkat ediniz.
● Lüzumsuz alışverişlerle vakit geçirmemeye özen gösteriniz.
● Yersiz hareket ve davranışlardan kaçınınız.
● Vakitlerinizi boşa harcamaktan ve sık sık çarşı ve pazarlarda dolaşmaktan sakınınız. Alışverişlerinizi umre ibadetiniz tamamladıktan sonra ve mümkünse Medine'de yapınız.
● İhramınızın temizi yeni ve geniş olmasına dikkat ediniz. Çünkü uzun süre onların içinde kalacaksınız. Temizliğine azami dikkat gösteriniz.
● Sık sık gusül abdesti almak hem ibadetlerinizin sevabını artırır, hemde daha temiz ve sağlıklı zinde olabilirsiniz.
● Elinizin altında bir hac umre rehberi bulundurunuz. Öğrenmek istediğiniz konuları önce kitabınızdan daha sonra güvendiğiniz ilim sahiplerinden sorunuz..
● Sizi tanıtıcı yaka kartınızı yanınızdan eksik etmeyiniz.
● Paranızın büyük bir kısmını emniyet edeceğiniz bir yere yatırınız. Üzeriniz de fazla para ile dolaşmayınız.
● Herhangi bir hastalık halinde vakit kaybetmeden bir doktora başvurunuz. Güneş ve sıcak çarpması halinde önce serin bir yere çekilip soğuk su ile vücudunuzu ıslatınız. Varsa başınıza buz koyunuz ve tuzlu su içiniz. Ellerinizi sık sık yıkayınız.
● Tavaf ve Sa'y yaparken kimseyi incitmeyiniz. Haceru'l-Esvedi öpebilmek için başkalarına eziyet vermeyiniz.
● Yorucu ve sıkıntılı bir ibadet yapacaksınız, şimdiden her türlü zorluk ve meşakkate kendinizi alıştırınız. Ruhi eğitiminizi tamamlayınız.
● Yanınıza fazla ağırlık yapacak eşya almayınız. Özellikle gidiş sırasında kendinizi lüzumsuz eşyaları taşımak zorunda bırakmayınız. Size en çok lazım olabilecek şeyleri önceden belirleyiniz. Bunlar Havlu, kokusuz sabun, misvak, terlik, iç çamaşırları, yedek elbiseleriniz, küçük bir makas, (makas uçak kabinine alınmamaktadır bavulunuza yerleştiriniz) tırnak makası, ayakkabılarınız koyabileceğiniz bir torba, kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlarınız ve küçük bir paket ıslak mendil.
● Yolculuk sırasında hoşunuza gitmeyen olayları ve çirkin sözleri anlatmayınız. Bilakis gördüğünüz güzel şeyleri ve işittiğiniz tatlı sözleri anlatınız.
● Her yerde ve her zaman yüce Allah'ın yardımını isteyiniz.
● Arkadaşlarınızın bilgili ve ihlaslı kimseler olmasına dikkat ediniz.
● Vakitlerinizin büyük çoğunluğunu ibadetle ve özellikle nafile tavaflar yaparak geçiriniz.
● Bilmediğiniz şeyleri mutlaka sorup öğreniniz. Unutmayınız ki sormanın utancını yenemezseniz, cehaletin zilletine düşersiniz.
● Yolculuğunuz sırasında İslami şuur ve düşüncelerinizin artmasına azami gayret gösteriniz.
● Diğer ülkelerden gelen müslüman kardeşlerinizle tanışınız, yakınlaşınız. Onlara küçük de olsa bir hediye veriniz. Onların hediyelerini kabul ediniz.
● Mekke ve Medine'de bazı günlerinizi oruçlu geçiriniz. Bunun sevabının pek büyük olduğunu biliniz.
● Haccınız yahut umrenizin kabulu için dah şimdiden yüce Allah'a dua ve niyazlarda bulununuz.

! ÇOK ÖNEMLİ DÖRT HUSUS;

● Kesinlikle Mescidi Haram, Mescidi Nebevi ve diğer mescitlerde karşılaştığınız diğer şehirlerden gelen Türk hacı kardeşlerinizle hemşehri muhabbetleri ile zaman öldürmeyiniz. Hem kısıtlı vaktinizi boşa harcamış olursunuz hemde ihlas ile ibadet etmek isteyen diğer kişileri rahatsız etmiş olursunuz.
● Kesinlikle karşılaştığınız Türk hacı veya umreci kardeşlerinizle siyasi tartışma ve konuşmaların içerisine girmeyiniz.
● Tavaf esnasında çok kibar ve naif olunuz. Kimseye dokunmadan incitmeden ibadetinizi yapınız. Unutmayın oradaki her kişi sizin gibi gibi yüce Allah'ın misafiridir.
● Özellikle Hacerü-l Esved taşına ulaşmak için insanlara zarar vermeyiniz.

UÇUŞ ÖNCESİ  AKŞAM

Umre için uçuş yapacağınız akşam tüm bavul ve yol hazırlıklarınızı yaptınız yola çıkmaya hazırsınız. Daha önce Umre malzemeleriniz ile birlikte satın aldığınız kokusuz sabun ile banyo yapıyoruz. Vücudumuzdaki istenmeyen tüyleri temizliyoruz. Gusül abdestimizi alıyoruz. Banyo yaparken kesinlikle şampuan kullanmıyoruz, kokulu sabun kullanmıyoruz yarın ihrama gireceğiniz için ihram yasakları başlıyor. Bakınız (ihram yasakları) Kesinlikle parfüm sıkmıyoruz. Kokulu krem vs benzeri maddeleri kullanmıyoruz. Yasaklar Cidde üzerinden Mekke ye geçecek Umreciler içindir, Uçağı Medine'ye veya Yanbu ya inenler için yasaklar Medine-i Münevvere de ihrama gireceği zaman öncesinde başlayacaktır.


Uyumak heyecan nedeni ile biraz zor olsa da erkenden yatınız uyuyamazsanız bile vücudunuz dinlenecektir, yarın sizin için yorucu bir gün başlayacaktır

Hava alanında ihrama girilecek, namaz kılınıp valizler verilecek, Uluslararası uçuş için kontroller yapılacak görevlilerin size bildirdiği saatte mutlaka orada olunuz.

UMRE İÇİN YOLA ÇIKIŞ

"Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke leke."

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ ، لاَ شَرِيكَ لَك

Allah'ım! Davetine uydum. Emrine boyun eğdim. Senin hiçbir ortağın yoktur. Davetine icabet ederek huzuruna geldim. Hamd sana mahsustur. Nimet ve mülk senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”

"Umre organizasyonu yapan Tur şirketi veya diyanet yetkililerinin bildirmiş olduğu vakitte uçuş yapılacak havalanı veya otobüste buluşarak kutsal yolculuğa başlıyorsunuz."

Türkiye'den Hac veya umre yolcusu taşıyan uçaklar büyük çoğunlukla Medine-i Münevvere için Medine Hava alanına, Mekke'ye gitmek için Cidde Hava alanına iniş yaparlar. Fakat yoğunluk ve yer hizmetlerinin pahalı olması nedeniyle son zamanlarda Yanbu Şehrine bağlı Yanbu hava alanına da iniş yapmaya da başladılar. Yanbu Hava alanına inen umreciler Medine-i Münevvere'ye geçerler.


Bunları niçin anlatıyoruz ? Yanbu ve Medine hava alanı daha önce bahsetmiştik MİKAT sınırları dışında herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yok normal giysilerinizle uçabilirsiniz. Uçağınız Cidde Hava alanına inecekse erkek Umrecinin bir çantaya ihramını ve yanları açık ayakkabılarını koyarak yanına alması gerekir bavuluna koymaması gerekir. Cidde Mikat sınırları içerisinde olduğu için mikat sınırlarını ihramlı olarak geçmek zorundadır. Uçakta ihrama girmek mümkün olmadığı için Erkek Umreci ihrama uçuş yapacağı hava alanında girecektir. Bakınız İhran nasıl giyilir ?

Önce uçuşun Mekke şehrine olduğunu ve Cidde hava alanına iniş yapacak gibi hareket ediyoruz, Medine-i Münevvere'den umre yapmak sonra anlatılacak. Hava alanında buluşma noktasında görevliler sizlere artık devamlı boynunuzda aslı olacak kimlik yerine geçen yaka kartlarınızı ve vize alınmış pasaportlarınızı dağıtıyor. Hep birlikte grup kontuarına (uçuş kartımızı alıp bavulumuzu teslim ettiğimiz nokta) geçiyoruz, bavulumuzu teslim edip, uçuş kartımızı alıyoruz, son kontrolden ve pasaport kontrol geçiyoruz. (Yanınızda getirdiğiniz ihram çantanızı teslim etmeyiniz yanınıza alınız) Daha sonra ihram'a girmek için hava alanı mescidi yanındaki abdest alma yerinde abdest alıyoruz, (bayan umreciler bayan mescidinde) ve ihram kabinlerine girerek üzerimizdeki elbiseleri çıkararak ihram'a giriyoruz. (bakınız İhrama nasıl Girilir ?) İhrama girdikten sonra kafile hocası nezaretinde Umre yapmaya niyet ediyoruz.

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهَا لِي وَ تَقَبَّلْهَا مِنِّي ياَرَبَّ الْعاَلَمِينَ. “Allah’ım! Senin rızan için Umre yapmak istiyorum ve Umre yapmaya niyet ettim. Umremi bana kolaylaştır ve onu benden kabul eyle.” diyerek niyet edilir. Daha sonra iki rakat ihram namazı kılınır, namazın birinci rekatında Fatiha Suresi ile Kafirun Suresi, ikinci rekatında ise Fatiha Suresi ile İhlas Suresi okunur. Daha sonra telbiye getirilir.

TELBİYE


"Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyk lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke leke."

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ ، لاَ شَرِيكَ لَك

Allah'ım! Davetine uydum. Emrine boyun eğdim. Senin hiçbir ortağın yoktur. Davetine icabet ederek huzuruna geldim. Hamd sana mahsustur. Nimet ve mülk senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”

Umre ve Hac yapanlar daha önce ruhlarına yapılan çağrıya karşılığını vermektedirler. Bakınız HZ. İbrahim AS insanları hacca çağrısı

Bayan umreciler abdestini alıp, niyet edip namaz kılarak telbiye getiriyorlar (bakınız Umre de bayan erkek farkı)

Artık umreci için ihram yasakları başlamış bulunuyor. Kafile ile birlikte hareket ederek uçağın bulunduğu kapıya yönelerek uçağa geçiyoruz.

CİDDE HAVALANI ve MEKKEYE HAREKET

Yaklaşık 5 saatlik bir uçuş süreniz olacaktır, bu uçuş sürenizi Tekbir, Salavat ve Dualarla geçiriniz yolcunun duası en makbul dualardandır, hele birde Umre yolcusu dahada değerlidir

Cidde hava alanına indikten sonra kafile halinde pasaport kontrol noktasına geliyorsunuz, burada gümrük görevlileri sizleri kadın erkek diye ayırabilir kafilenizle birlikte hareket ediniz. Pasaport kontrolden geçenler kafilenin toplandığı alanda toplanması gerekir sakın dışarı çıkmayınız, dışarı çıktığınızda içeri giremeyeceksiniz ve kafile üyeleri de size ulaşamayacağı için kaos oluşacaktır. Tüm kafile üyelerinin pasaport kontrolu bitince ve bavullarınızı alınca birlikte hareket ederek hava alanından çıkacaksınız.

Hava alanından çıkınca kerahat vakti ise namazınızı kılıp kafile başkanının size belirtmiş olduğu vakitte sizi bekleyen Mekke yolculuğunuzu yapacağınız otobüse geçiniz. (Cidde mekke arası şimdilik otobüsle gidiliyor. Hızlı tren çalışmaları başlamış durumda) Kafile ile birlikte her karşılaştığınız toplulukla ve bir yerden hareket ederken, bir yere vardığınızda telbiye getireceksiniz. Tüm kafile üyeleri otobüse geldikten sonra otobüs hareket edecektir. Cidde Mekke arası 107 Km dir fakat tüm otobüs firmaları güvenli sürüş yapar ve hız limitlerine uymak mecburiyetindedir bu sebeple yavaş giderler. Yolculuğunuz süresince kafile başkanınız sizlere hareket planınızı anlatacak ve birlikte dua edeceksiniz. Mekkeye girişte okunacak dua Mescidi Harama varınca okunacak duaları Hac Umre Rehberi'mizde bulabilirsiniz.

Mekkeye vardığız da ilk olarak konaklayacağınız otele yerleşerek eşyalarınızı odanıza bırakacaksınız, yemek yenilecek ve kafile başkanınızın belirtmiş olduğu saat ve yerde buluşacaksınız. Artık umre vazifenizi yerine getirmek için Mescidi Haram (Kabe) ye hareket edeceksiniz. Kafilenizden ayrılmayınız. Özellikle akşam ve gece saatlerinde Kabe çok kalabalık oluyor. Tüm mekke halkı ailesi ile birlikte akşam kabe ve etrafı geliyor, bayanlar ve çocuklar dışarıda erkekler kabenin etrafında oturuyor Kuran okuyup dua ediyor.

KABE'Yİ İLK GÖRÜŞ VE UMRE TAVAFI

Umre tavafı için artık hazırsınız, Kabe'yi ilk görüşte yapılan dua kabul olunurmuş, Kabe'yi gördüğünüzde yapacağınız duayı hazırlayınız.

Kabeyi ilk kez gördünüz, duanızı yaptınız artık kafilenizle birlikte Hacerü-l Esved taşının bulunduğu hizaya geldiniz. Burası tavafın başladığı ve bittiği yerdir, bu sebeple yeşil bir ışık yanar. Sol tarafınızda Kabe, ilerinizde ibrahim makamı. Hacerü-l Esved köşesinden başlayarak dualarla Kabe'yi 7 kez döneceksiniz. Tavaf Dualarını Hac Umre Rehberi Kitapçığında sırası ile bulabilirsiniz. Her dönüşünüzde dua bittiğinde tekbir getiriniz Resullah SAV çokça salavat okuyunuz. Tavafın her dönüşü şavt olarak adlandırılır. Tavafın her şavtında Rüknü Yemani köşesi hizasına geldiğinizde Rabbena Atina ve Rabbena Firli duaları okunur. Artık her şavtta neler okuyacağınızı neler yapacağınızı biliyorsunuz. Kabe'nin özellikleri bölümünden Kabenin Rükunlarını görebilirsiniz. (Rükun köşe demektir.)

Sıra geldi Niyet ederek, Hacerü-l Esved taşını istilam ederek Umre tavafına başlamaya.

UMRE TAVAFI İÇİN NİYET

"Allah"ım senin rızan için umre tavafını yapmak istiyorum. Bana kolaylık ver ve kabul buyur" diye niyet ediyoruz. Sonra bütün bedenimizle birlikte Hacerü-l Esved köşesine dönerek sağ elimizi havaya kaldırıp "Bismillahirahmanirrahim Allahu Ekber" diyerek Hacerü-l Esvedi istilam ediyoruz. Bunu her dönüşünüz bittiğinde, yeni dönüşünüz başlarken tekrarlayacaksınız.

Tavaf Hacerü-l Esved köşesinde başlayıp yine aynı köşede tamamlanmak üzere Kabe'nin etrafını samimi duygular içerisinde yedi defa dolaşmaktır. Bu dolaşmanın her birine şavt adı verilir. Tavafa başlarken Erkekler sağ omuzlarını açığa çıkarırlar. Buna IZTIBA denilir. Bu arkasında SA'y olan Umre tavafının bütün şavtlarının sünnetidir. Tavafın ilk üç şavtında REMEL vardır. REMEL kısa adımlarla, hafif koşarak vaziyette omuzları silkeleyerek çalımlıca yürümektir. Hanımlar REMEL yapamazlar.

(Müşriklerle Hudeybiye'de yapılan anlaşmaya göre Müslümanlar bir yıl sonra Umre için geldiklerinde Mekke müşrikleri Kabe'nin etrafını boşaltacaklardı. Bu anlaşmaya uyan müşrikler tepelere çıkarak Resulullah SAV ve beraberindeki müslümanların Umre tavafını izliyorlardı. Resulullah SAV müslümanlara emir verdi sağ omuzlarınızı açın güçlü olduğunuzu görsünler diyerek. Umre Tavafı esnasında Iztıba Umre Tavafının ilk üç Şavtında ise Remel olması bu sebepledir.)

Umre tavafını yaparken Kabe avlusunda yoğunluk yoksa daima Kabe'ye en yakın konumda tavaf yapınız. Tavaf esnasında etrafınızdaki insanlara çarparak, sıkıştırarak, iterek zarar vermeyiniz. Özellikle Hacerü-l Esved köşesi,ne yaklaşırken Hacerü-l Esvedi öpmeye çalışan insanların birbirleriyle itişip kakışmaları yoğunluk yaratmaktadır. Bu yoğunluk tavaf alanını sıkıştırmaktadır, burada sabırla önünüzdeki insanların yürümesini bekleyiniz. Tavafınızı bitirince (Yine başladığınız yerde Hacerü-l Esved köşesinde bitecek) o noktada bekleyerek yoğunluk oluşturmayınız. İnsanların akış yönünde ilerleyerek Makam-ı İbrahim hizasına gelerek onun karşısında, tavaf alanın kenarında müsait bir yere çekilerek iki rekat tavaf namazı (kerahat vakti değilse) kılınız. Fatiha'dan sonra biliyorsanız birinci rekatta Kafirun, ikinci rekatta İhlas surelerini okuyunuz.

Namazın arkasından Hac Umre Rehberi'nde dualar kısımındaki Makam-ı İbrahim'de okunacak dua okunur. Daha sonra Kabe'nin kapısı ile Hacerü-l Esved arasındaki kısım (Buraya Mültezem adı verilir) Mültezem Duası okunur. (Burada da Hacerü-l Esvedi öpmeye çalışanların baskısı ve itişmeleri olduğu için buraya da yanaşmak mümkün değildir. Öyleyse siz de o bölümün karşısına geçerek Mültezem Duası'nı okuyunuz. Mültezem'in ardından altınoluğun altında bulunan ve bir yay şeklinde duvarla çevirilmiş olan "HATİM" (HİCRİ İSMAİL'de) denilen yerde iki rakat namaz kılınır. Burası Kabenin içerisinden sayıldığından dolayı burada kılınan namaz ;KAbe'nin içerisinde kılınmış gibi olur. Namaz kılındıktan sonra Hac Umre Rehberi'nde yer alan Hatim'de Okunacak Dua okunur.

Daha sonra hatimin karşısında yer alan SA'Y alanının girişinde bulunan alan Zem Zem sebillerinin yanına geçiyoruz. Burada bolca zem zem içilir. Zem Zem'i mümkünse yeri ıslatmadan üzerimize ve bedenimize dökeriz. Sonra Zem Zem Duası okuruz.

SA'Y Hacer Validemizin Mirası - SAFA ve Merve Tepeleri

SA'Y Hz HAcer validemizin evladı ismail' e su bulmak için SAFA ve MERVE tepeleri arasında koşuşturmasıdır.

Umre tavafı bittikten sonra Hatim'in karşısında bulunan ZEM ZEM sebillerinden Zem Zem içip SA'Y yapılacak alana giriş yapıyoruz. SA'Y Safa tepesinden başlayacaktır. Safa tepesi girişin sağ tarafında kalıyor. SA'Y Safa tepesinden Merve tepesine yapılan yürüyüşe denir. Bu yürüme SAFA'dan MERVE'ye dört, MERVE'den SAFA'ya üç geliş şeklindedir. SA'Y SAFA tepesinde başlar MERVE tepesinde biter. SAFA'dan MERVE'ye bir gidişe şavt denir, Dönüş ikinci şavttır. Bir SA'Y 7 şavttır. Tekbir, tehlil, hamd ve salavat getirerek SAFA tepesine çıkılır, SAFA tepesine gelince yüzümüzü Kabe tarafına dönerek Umre SA'Y'ı için niyet edilir. (SAFA tepesi uzun mesafede değildir)

UMRE SA'Y NİYETİ

" Allah'ım senin rızan için SAFA ve MERVE arasında sa'y'ımı yapmak istiyorum. Bu ibadeti bana kolay kıl ve bunu benden kabul eyle" diyerek niyet edilir.

Safa tepesinden MERVE tepesine doğru yürümeye başlanır. Hac Umre Rehberi'mizdeki SA'Y Duaları bölümündeki da Sa'y duaları okunur veya bildiği başka dualar okunur. Tekbir, Tehlil, Salavat ve Hamd getirilir. SAFA ve MERVE arasındaki iki yeşil direk arasına (yolunuzun bir kısmı çok belirgin yeşil ışıkla aydınlatılır burası) gelindiğinde "HERVELE" yapılır. Hervele süratli bir koşunun adıdır. Bu Hz. HAcer validemizin hatırasını taşıyan bir sünnettir. Hervele SA'Y'ın her şavtının sünnetidir. Kadınların Hervele yapmaması evladır. Böylece Safa'dan Merve'ye 4 gidiş Merve'den Safa'ya 3 geliş tamamlanınca MERVE tepesinde SA'Y tamamlanınca SA'Y duası yapılır."

SA'Y tamamlandıktan sonra, erkekler saçlarını dipten tıraş ederler veya kısaltırlar. Kadınlar ise saçlarının ucundan bir miktar keserler. Saçları dipten tıraş etmeden veya kısaltmadan erkekler sakal tıraşı olamazlar. Elbiselerini giyemezler ve diğer ihram yasaklarını yapamazlar. Çünkü gerek erkekler gerekse kadınlar için tıraş olmadıkça saç kısaltılıp veya kesilmedikçe ihramdan çıkılmış ve ihram yasakları kalkmış olmaz.

Not: Umre yapan erkekler genellikle saçlarını dipten kazıtmazlar sadece kısaltırlar, kazıtmak daha evladır. Genellikle Umre uçuşu saat 11 - 14 arası başlıyor , Mekke'ye intikal, hazırlık, tavaf ve Sa'y geç saatlerde bitiyor saçlarınızı kısaltmak için berber aramamanız ve başkalarına da yardımcı olmak için Türkiye'de berber malzemeleri satan yerlerde satılan, içinde yarım jilet olan taraklardan alarak yanınızda götürünüz. Bununla saçınızı tardığınız da saçınızı kısaltıyor. Merve tepesinde bu iş için çöp kovaları var orada yapabilirsiniz. Büyük kolaylık sağlıyor, gecenin bir yerinde berber aramıyorsunuz. Üstelik başkalarına da yardımcı olarak ekstra sevap kazanıyorsunuz.

Allah Haccınızı Umre'nizi Mebrur, Makbul Hac'lardan Umreler den eylesin. Umrenizi yaptınız Allah Kabul Eylesin.

MEKKE'DE YAPILAN İBADETLER

Umrenizi yapıp yasakları bitince otelinize geçerek banyo yapıp normal giysilerinizi giyebilirsiniz. Artık Harem yasakları haricinde bir yasak yok. Başka bir umreye niyet edip ihrama girinceye kadar. Umreciler gezi yerlerini ziyarete gittiklerinde bazı gezi yerleri mikat sınırları dışında kalır buna hazırlıklı giderek tekrardan ihrama girerek ikinci ve üçüncü umresini yapabilirler. Örneğin Hudeybiye ve Arafat'ın bir kısmı (Cebeli Rahme tepesinin bulunduğu yer) Tenim Cirane Mescidi mikat sınırı dışındadır buralardan ihrama girilerek tekrar umre yapılabilir.

“Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz, diğerlerinde kılınan yüz bin namazdan daha faziletlidir."

MEKKE İBADETLERİ

Değerli umreci kardeşimiz Resulullah SAV “Mescid-i Haram'da kılınan bir namaz, diğerlerinde kılınan yüz bin namazdan daha faziletlidir." hadisi şerifi ile Mekke de (Kabe de) yapılan ibadetin faziletini, karşılığının değerini belirtmiştir. Öyleyse bu değerli zamanınızı çarşıda pazarda gereksiz alışverişlerle ve gereksiz gezmelerle harcamayınız. Her anınız bir daha ele geçmeyecek kadar değerli. Dinlenme/ istirahat hariç tüm zamanlarınızı Kabe'de ibadet ile geçiriniz. Dinlenme ve istirahatlerinizi dayanabileceğiniz dikkat ve idrakinizin eksik olmayacağı en az seviyeye indiriniz. Rasûlullah (sav),“Kabe’yi Muazzama’ya günde 120 rahmet iner. Bunlardan 60 tanesi tavaf edenlere,40 tanesi namaz kılanlara, 20 tanesi de Kabe’ye bakanlara iner”buyuruyor. (İhya-u Ulûmiddin, c: 1, s: 685.) / “Kâbe’yi çok tavaf edin. Zira kıyamet günü amel defterinizde bulacağınız amellerin en kıymetlisi ve en çok heves edilenlerindendir.”"

Mekke (Kabe) ibadetlerinizin başında nafile tavaflar gelmelidir, Nafile tavaflardan yorulduğunuzda Mescidde müsait bir yerde Kabe'nin karşısına geçerek Nafile namazlar kılabilirsiniz, Kuran Okuyabilirsiniz, Oturduğunuz yerden Tekbir getirebilir Resulullah SAV e çokça salavat getirebilirsiniz. Hiç bir şey yapmayıp oturup kabe'yi seyretmeniz bile hasene kazanmanızı sağlıyor. Burada siz Allah'ın seçkin misafirisiniz. Ev sahibiniz Yüce Allah. O halde ikramı bol olacaktır. Hayatınızda neyi istiyor iseniz neye muhtaç iseniz samimiyetle Kabe'nin sahibi olan Yüce Allah'tan isteyiniz. Bazen insanın aklına gelmeyebilir hatta gitmeden isteyeceklerinizin listesini yapın. Bolca çok çok yaşamının o anına kadar yaptığınız hata ve günahlar için samimiyetle tövbe istiğfar ediniz. Hatta yaşamınızın sonrasında yapacağınız hatalar, düşeceğiniz gafletler için dahi tövbe istiğfar edebilirsiniz. Kabe bağışlanma af dileme yeridir. Kabe'de bol bol Allah'tan isteyiniz, bol tövbe istiğfar ediniz, çok Tekbir getiriniz ve çokça Resulullah SAV'e salavat getiriniz.

Ömrünüz boyunca bir hazinenin içerisine konulmayı orada kaplarınızı doldurmayı düşlediniz, işte o hazinenin içerisindesiniz. Vaktinizi boşa geçirmeyin elinizi eteğinizi doldurunuz. Bolca dua ediniz, ibadet ediniz.

Mekke'de Kabe'de yapılacak ibadetlerin haricinde Mekke ziyaret Yerleri'ni gezerken değerlendirip yapabileceğiniz çok değerli ibadetler bulunmaktadır. Özellikle Arafat Vadisine gittiğinizde artık hac çok kolay çıkmıyor, kendinizi sanki arafe günü arafat'ta vakfede duruyormuşçasına öylece sükun içerisinde vakfeye durunuz. Rabbinize yöneliniz, burada telbiye, tekbir ve salavat getiriniz. Arafat çok değerli bir mekandır, burada tövbe ediniz. Allah tövbe edeni sever. Kabe'de ve Arafat'ta yaptığınız tövbelerin kabul edilmeyeceğini düşünmek dahi günahtır kesinlikle kabul edilir. Allah Kabul Etmeyeceği Duayı Bize Ettirmez! "Eğer kulum, bana ellerini kaldırır da dua ederse, ben o elleri boş olarak geri çevirmekten hayâ ederim." / Ben, kulumun zannı üzereyim. Artık dilediği gibi düşünsün!.." Yani siz dua ederken, o duanızın kesinlikle kabul göreceğini düşünürseniz, biliniz ki mutlaka isteğiniz meydana gelecektir!..

Allah Yaptığınız ve Yapacağınız Duaları, Tekbirleri, Salavatları, Tövbeleri Şimdiden Kabul Eylesin.

Hac ve Umre organizasyonu yapan tur şirketleri ve diyanet tüm umre ve hac süresinin büyük bölümünü Mekke'ye yoğunlaştırırlar. Genellikle 15 günlük bir programa katılmışsanız 6 gün Medine 9 gün Mekke'ye ayrılmıştır. Mekke de Umre ve Hac için bulunan Umreci ve hacı adayları bir çok kutsal ziyaret yeri ziyaret etme imkanıda buluyor. Tur şirketleri ve diyanet Umre yapıldıktan sonra size serbestçe ibadet yapacağınız günleri bildirir. Bu serbest ibadet günlerinin haricinde özel tur programı düzenleyip sizlere bu kutsal mekanları gezidirirler. Mekke ziyaret yerleri ile ilgili olarak (Mekke Ziyaret Yerleri) sayfamızdan detaylı resim ve bilgilere ulaşabilirsiniz.

VEDA TAVAFI

Mekke günlerinizi çoğunlukla nafile ibadetlerle geçiriniz. Tur organizasyonu yapan şirket veya diyanet size serbest ibadet zamanları bırakacaktır. Medine şehrine hareket etmeden önce tur operatörünüz size bir gün önceden hareket saatini toplanma saatini, ve VEDA TAVAFI zamanını bildirir. VEDA TAVAFI gerçekten hüzünlü bir andır hacı ve Umreciler için. O kadar içten bağlanmıştır ki kalbiniz Kabe'ye ayrılmak istemezsiniz. Bu sebeple VEDA TAVAFI değil sonraki buluşma umutlarınızın başlangıcı olarak yapın VEDA TAVAFI'nı kim bilir belki Hacca kısmet olur bu dileğiniz. Müminin dileği duasıdır."

"Her kime Ka'be nasîb olsa Hudâ rahmet eder, Her kişi sevdiğini hânesine da'vet eder"

Mekke sokaklarında otobüste giderken, Mekke sokaklarını unutmamak için hafızanıza resmetmeye çalışırsınız. Kalbinizi Kabe'den ayrılmanın derin hüznü kaplar. Mekke sokaklarına belki son kez bakıyorsunuz diye geçerirsiniz aklınızdan. Sizi teselli edecek olan Medine'ye Resulullah SAV'e kavuşmak, onu ziyareti düşer gönlünüze.

Hac veya umreye giden herkes, genellikle Mekke-i Mükerreme ile Medine-i Münevvere arasında yolculuk yapmaktadır. Önce Mekke-i Mükerreme’ye gidenler, oradan Medine-i Münevvere’ye, önce Medine-i Münevvere’ye gidenler ise Mekke-i Mükerreme’ye karayolu ile ulaşmaktadırlar. Bu yolculuk Resulullah SAV'in Hicret yaptığı yol güzergahında gerçekleşmektedir.

(Mekke Cidde, Cidde Medine arasında hızlı tren inşaatında sona yaklaşılmaktadır. Bir gecikme olmazsa Hızlı Elektrikli Trenin 2018 Mart ayında devreye gireceği bildirildi.) Bu tarihe kadar karayolu ile seyahat edecek olan umreciler Hicret Yolu'nda seyahat eden son umreciler olacaklar. (bakınız Mekke Cidde Medine Hızlı Tren Rotası

Resulullah SAV'in uğradığı, konakladığı ve hatıraları ile dolu pek çok yerlerden geçilmektedir. Bu bakımdan bu yolculuğun sıradan bir yolculuk gibi geçirilmemesi, Hz. Peygamber’den ve sahabe-i kiramdan pek çok hatıralar ve izler taşıyan yerlerden geçerken onların güzel yollarının, cihad ruhlarının ve güzel ahlaki niteliklerinin, fedakarlıklarının ve İslam için yaptıklarının hatırlanması gerekir. Mekke-i Mükerreme’deki pek çok izlerin yanında oradan ayrılmaya başladığımız andan itibaren varlığını zamanımıza kadar sürdüren bir takım izlerle de karşılaşırız. Bu seyahatte baktığınız dağlara, ovalara Resulullah SAV ve Ebu Bekir Sıddık ve bir çok sahabe'nin baktığını bu dağ ve düzlüklerin bir yerinde onların ayak izleri ile sizin yolunuzun kesiştiğini bu dağ ve düzlüklerin onları gördüğünü anımsayınız.

Mekke Medine arasındaki yol mesafesi 454 Km dir. Kafilenin Veda Tavafı, hazırlanması, toplanması hareket saati 11:00 gibi oluyor. Yolculuk azami güvenli sürüş hızında gerçekleşmesi ve yolda verilen namaz molası ile akşam hava kararırken Medineye ulaşılıyor. Medine'den Mekke'ye yola çıkan Umreciler içinde durum bu şekilde olmaktadır.

Yolculuğunuz boyunca Resulullah SAV'e götüreceğiniz hediyeleriniz olsun, onun üzerine çok salavat getiriniz. Medine'ye yaklaştığınızda ilk önce Mescid-i Nebevi'nin Işıklı minarelerini göreceksiniz, daha sonra binaların aralarından Mescidi Nebevi'nin yapısını ve avlusunu ara ara görüp kaybedeceksiniz. Medineye uzaktan görünce Hac Umre Rehberi'nde Medine-i Münevvere bölümünde yer alan Medine-i Münevvere-i Uzaktan görünce okunacak duayı okuyunuz. Mescidi Nebevi'yi görünce Mescidi Nebevi'yi görünce okunacak dua'yı okuyunuz.

"Kim hacceder ve vefatımdan sonra beni ziyaret ederse, sanki beni hayatta iken ziyaret etmiş gibi olur."

Medine’ye otellere yerleşen umreciler istirahat ettikten sonra toplu olarak Mescid-i Nebi’ye giderler. Oteller ile Mescid-i Nebevi arasındaki uzaklık yürüyüş mesafesindedir. Mescid-i Nebevi'de Mescidi Nebevi'ye varılınca okunacak dua okunur. Kafile Resulullah SAV'in hücre-i saadetlerinin üzerinde bulunan yeşil kubbenin karşısında durarak, onu selamlayıp, ona getirmiş oldukları salavatları iletirler, toplu halde selamlama yapılır. Memleketten eş dost akrabanın selamlarını iletirler. Toplu selamlama bittikten sonra bayanlar ve erkekler ayrılırlar. Mescid-i Nebevide kadınlar ve erkekler ayrı ayrı yerlerden ziyarette bulunurlar.

“Benim şu mescidimin içinde, Medine-i Münevvere’deki, Mescid-i Nebevîde kılınmış olan bir namaz, başka bir yerde kılınmış olan bin namazdan daha hayırlıdır. Mescid-i Haram müstesna.”

Sükunet ve vakar ile kemali hürmet ve ihtiram ile Mescid-i Saadete Babüselam kapısından girilir. Mescidi-Nebevi'ye girilince iki rekat tehiyyetülmescid namazı kılınır. Zaman kerahat vakti değil ise Ravza-i Mutaharra da (Resulullah SAV benim mimberim ile hücrei saadetimin arasında kalan yer cennet bahçelerinden bir bahçedir buyurmuştur. Diğer bölümlerde kırmızı halı olduğu halde Cennet Bahçesi olan yerde açık yeşil desenli halı vardır.) sıraya girerek müsait yer oluşunca Habibullah'ı ziyaret etme imkanınını size nasip eden Allah CC şükür için iki rekat namaz kılınız ve dua ediniz. Namazınızı çok uzun tutmayınız arkadan gelen ziyaretçilere yer açılsın. Bu beldelerde ve mescidlerde ve ziyaret yerlerinde aşırı derecede edep, saygı ve hürmet ile hareket ediniz. Daha sonra Ravzanın önündeki alandan sol tarafa ilerleyerek Rasulullah SAV efendimizin kabri şerifinin önünde durarak kemali edeple salat ve selamlarınızı iletiniz.

Resulullah SAV kabri başında ve diğer mezarlıklarda (Cennetül Baki, Uhut Şehitliği) dua ederken kesinlikle ellerinizi kaldırarak dua etmeyiniz. Suudi görevliler size ellerinizi indirmenizi söyleyecektir. Bizler böyle alıştığımız için kabir ziyaretlerinde elimizi kaldırarak dua ederiz, Suudi görevliler bu hareketi kabirdekinden bir şey isteme olarak kabul ediyor. Burada kabirdekilerden bir şey istenmez eller sadece Allah CC dan istemek için kaldırılmaktadır.

Resulullah SAV Selamlayıp dua okuduktan sonra heme solunda bulunan HZ Ebu Bekir Sıddık'ı selamlayır dua okuruz, ve son olarak Ömer Bin Hattab'ın önünde durarak onu selamlayıp dua okuruz. Bulunduğunuz yerde hemen arkanıza döndüğünüzde cibril makamıdır, (Cebrail) oraya selam ve dua okudukan sonra önünde bulunduğunuz cibril kapısından çıkış yapılır.

BAYAN UMRECİLERİN RESULULLAH SAV ZİYARETİ

Kadınların Resulullah SAV ve Ravza-i Mutahara (Cennet Bahçesi) yı ziyaret saatleri vardır. İlki sabah namazının ardından, ikincisi öğle namazının ardından, üçüncüsü yatsı namazının ardından olmak üzere her gün üç kez yapılmaktadır. Bu belirli zamanların haricinde kadınlar ziyaret yapamaz. Kapılar açıldığında biran önce Ravza’ya ulaşmak için çığlık çığlığa koşuşturan kadınların istemeden de olsa vurup çarpmaları mümkündür. Hz. Peygamberin huzuruna bu şekilde gitmek hiç hoş bir davranış değildir. Sükûnetle içeri girdikten sonra Ravza’da Türkiye’den giden Diyanet bayan görevlilerinden ve mescidin Suudi görevlilerinden yardım almaları gerekir özellikle bu ilk ziyaretleri ise... Sukunet içerisinde hareket etmek edebi muhafaza için çok gereklidir.

Aynı üzüntü verici durum kadınların ziyaretine ayrılan bölümün kadınlardan sonra erkeklere tahsis edilmesi esnasında yaşanmaktadır. Kadınlarla erkekleri ayıran paravan kaldırıldığında erkekler çok büyük bir gürültü kopararak Ravza'nın boşalan yerlerinde yer kapma telaşına girmektedirler. Sükunet ve edep içerisinde bekleyerek ziyaret ettiğinizde size de sıra gelecektir.

Unutmayınız bu mübarek beldelere ve mekanlara edeple gelen, lütufla gider.

Our case studies

See all projects
Umre hayatınız boyunca özlemle beklediğiniz, belkide bir kez nasip olabilecek kısıtlı bir zaman dilimidir.

Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekmektedir.